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Title X COVID-19 FAQs – Updated 3.23.2020 

Frequently Asked Questions from Title X Family Planning Grantees about COVID19 Implications 
Updated 3/23/2020 

 
General Questions  
 

1. What is the best source for up-to-date information about COVID-19? 
 
The best source for up-to-date information about COVID-19 is 
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/index.html. This website is updated regularly and 
includes: 

• General information 
• Resources for the community 
• Updates on COVID-19 cases across the U.S. 
• Resources for healthcare professionals 

 
We encourage all to sign up for email alerts on this website so you can be sure to stay updated 
on new developments 
 

2. How should we communicate with OPA about COVID-19 and Title X project related questions 
and challenges? 
 
• Include your OPA Project Officer and Grants Management Specialist on all communications 

about your grant to ensure fastest response 
• Include your grant number on all correspondence, including emails 
• You may also email OASH_Grants@hhs.gov 
. 
 

GRANTS MANAGEMENT QUESTIONS 
 

3. Will my funding be decreased because of COVID-19? 
 
We do not anticipate any decrease to your grant awards due to COVID-19. 
 

4. If we have unobligated funds remaining at the end of our current budget period (3/31/2020), 
can we request those funds as a carryover? What timeline should we propose for a carryover 
request if we’re not sure how long this issue will last and therefore don’t know the period of 
time we’ll need? 
 
You can submit a carryover request at any time and, if carryover funds are awarded, they’ll be 
added to your Year 2 grant award and you would have until the end of Year 2 to complete the 
activities. 
 

5. Can we use Title X funding for COVID-19 response activities?  Can our grant/sub staff be diverted 
to help support the State/community response? 
 

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/index.html
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The information at the link below provides information with regard to reassigning state, tribal, 
and local personnel working under a public health service grant during a public health 
emergency. Prior approval is needed from the Assistant Secretary for Preparedness and 
Response (ASPR) 
http://www.phe.gov/Preparedness/legal/pahpa/section201/Pages/default.aspx 
 

6. Would you notify us when a decision will be made on the ability of non-health department 
providers, specifically Federally Qualified Health Centers (FQHCs), to request Temporary 
Reassignment?   
 
Since this question is related to FQHCs, we suggest that you follow up with the HHS HRSA 
Bureau of Primary Health Care for further information about FQHCs and the health center 
program. 
 

7. I'm a local county government.  Do we approach ASPR directly?   
 
You should check with your governor’s office in your state for their preference. 
 

8. Can we continue to pay our staff and subs even if they can’t provide programs/services as a 
result of COVID-19? 
 
Yes, recipients may continue to charge salaries and benefits to the currently active Federal 
award consistent with the recipients' policy of paying salaries (under unexpected or 
extraordinary circumstances) from all funding sources, Federal and non-Federal. Recipients may 
charge other costs necessary to resume activities supported by the award, consistent with 
applicable Federal cost principles and with benefit to the project. Recipient's ability to resume 
the project activity in the future and the appropriateness of future funding, will be evaluated 
based on subsequent progress reports and other communications with the grantee. Recipients 
must maintain appropriate records and cost documentation as required by 2 CFR § 200.302 -
Financial management and 2 CFR § 200.333 -Retention requirement of records to substantiate 
the charging of any salaries and other project activities costs related to interruption of 
operations or services. Recipients should not assume additional funding will be available if the 
charges for salaries or other project activities result in an overall shortage of funds to eventually 
complete the full project. 
 

9. If we had to cancel planned events and are now being charged cancelation fees or losing our 
deposit, can we use our grant funds to pay these costs? 
 
Yes, recipients may charge to their award costs related to the cancellation of events, travel, or 
other activities necessary and reasonable for the performance of the award, or the pausing and 
restarting of grant funded activities due to the public health emergency. Recipients may charge 
the full cost of cancellation when the event, travel, or other activities are conducted under the 
auspices of the grant. Recipients must maintain appropriate records and cost documentation as 
required by 2 CFR § 200.302 -Financial management and 2 CFR § 200.333 -Retention 

http://www.phe.gov/Preparedness/legal/pahpa/section201/Pages/default.aspx
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requirement of records to substantiate the charging of any cancellation or other fees related to 
interruption of operations or services. Recipients should not assume additional funding will be 
available if the charges for cancellation or other fees result in an overall shortage of funds to 
eventually carry out the event or travel. 

 
10. Do we need to submit a change of scope if we are able to temporarily modify activities to 

accomplish program goals? 
 
Yes, recipients able to modify temporarily their activities to accomplish program goals must 
submit a change in scope request through Grant Solutions and receive prior approval from the 
Grants Management Officer. A request specifically stating that the change is temporary and a 
result of COVID-19 impacts will not require a subsequent change in scope when the public 
health emergency ends. The project scope will automatically revert to the previously approved 
project. Recipients unable to conduct award activities during the public health emergency do 
not need to submit a change in scope request or budget revision request. Recipients unable to 
conduct award activities must notify the grant management specialist (GMS) and federal project 
officer (FPO) on their most recent Notice of Award (NOA) that the cessation of award activities 
has occurred. This notification may be through either a grant note in Grant Solutions or an email 
addressed to both the GMS and FPO. Recipients who have ceased project activities do not 
require prior approval to return to or resume project activities. Recipients will be responsible for 
reporting the specific COVID-19 impacts that led to any cessation of project activities if their 
progress reports for the period of covered by the report. Recipients should not assume that 
additional funding will be available to complete the offset of the impacts of COVID-19 on the 
ability to resume or complete the project when it is safe to resume project activities. 

 
11. Can we use funding to purchase equipment for medical providers to provide telehealth?   

 
Any necessary supplies and/or equipment should be identified in the change in scope request 
and OPA and GAM will evaluate and make a determination based on the information provided.   
 

12. If we had activities planned that had to be postponed as a result of COVID-19 (e.g., community 
events, non-emergency clinical procedures), can we request to complete those activities as a 
part of a future carryover or NCE? 
 

• If your grant is scheduled to end in 2020, you can ask for a NCE.   
• If your grant is continuing for another year, you can ask for a carryover. 

 
13. What timeline should we propose for a carryover request if we’re not sure how long this issue 

will last and therefore don’t know the period of time we’ll need? 
 
You can submit a carryover request at any time and, if carryover funds are awarded, they’ll be 
added to your Year 2 grant award and you would have until the end of Year 2 to complete the 
activities 
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14. Will we be penalized for not meeting our performance goals if we can’t implement 
program/services as a result of COVID-19? 

Performance measures should still be reported with the specific impact of the COVID-19 
response noted.  Funding level determinations for any future budget periods are based on the 
totality of the circumstances of the awardee’s performance in previous period(s).  This includes 
evaluating factors under the awardee’s controls as well as those outside the awardee’s 
control.  We do not anticipate that missing performance goals because of participation in the 
response to a public health emergency would negatively impact funding.        

15. Will there be an extension for the due date for open or future FOAs? 
 
Potential applicants are advised to subscribe to the funding opportunity announcements in 
https://www.grants.gov/ and to monitor for updates.  Any amendments to the FOAs will be 
posted in grants.gov.  

 

PROGRAMMATIC QUESTIONS 

16. Would OPA consider allowing clinics to see people virtually instead of requiring patients be seen 
onsite for the visit to count as a Title X visit? 
 
For as long as the Public Health Emergency exists, OPA will allow Title X services that under 
normal circumstances are provided in the office, to be offered via telehealth. These visits will 
count as Title X visits. Grantees should follow State/Medicaid and insurance guidelines.  
 

17. Will providers be able to provide voice-to-voice services?  In other words, telephone visits?   
 
Each state (Medicaid) and each private insurer will have guidelines as to what will be 
reimbursed. To be counted as a Title X encounter, OPA proposes that for the duration of the 
Public Health emergency, that as long as the encounter is documented in the patient EMR, that 
it be ok to be considered a Title X encounter.    
 

18. What are some resources we should refer to with regards to telehealth? 
 
Effective March 17th, the Office for Civil Rights (OCR) at the U.S Department of Health and 
Human Services (HHS) announced it will exercise its enforcement discretion and will waive 
potential penalties for HIPAA violations against health care providers that serve patients 
through everyday communications technologies during the COVID-19 nationwide public health 
emergency. You can find more information here: 
https://www.hhs.gov/about/news/2020/03/17/ocr-announces-notification-of-enforcement-
discretion-for-telehealth-remote-communications-during-the-covid-19.html 
 
Additionally, here is a fact sheet from the Center for Connected Health Policy which provides 
information on telehealth policy changes in response to the COVID-19 pandemic: 
https://www.cchpca.org/sites/default/files/2020-

https://www.grants.gov/
https://www.hhs.gov/about/news/2020/03/17/ocr-announces-notification-of-enforcement-discretion-for-telehealth-remote-communications-during-the-covid-19.html
https://www.hhs.gov/about/news/2020/03/17/ocr-announces-notification-of-enforcement-discretion-for-telehealth-remote-communications-during-the-covid-19.html
https://www.cchpca.org/sites/default/files/2020-03/CORONAVIRUS%20TELEHEALTH%20POLICY%20FACT%20SHEET%20MAR%2017%202020%203%20PM.pdf
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03/CORONAVIRUS%20TELEHEALTH%20POLICY%20FACT%20SHEET%20MAR%2017%202020%20
3%20PM.pdf 
 
The following resource provides information on State Telehealth Laws and Reimbursement 
Policies: https://www.cchpca.org/sites/default/files/2019-
10/50%20State%20Telehalth%20Laws%20and%20Reibmursement%20Policies%20Report%20Fal
l%202019%20FINAL.pdf 

In addition, The National Consortium of Telehealth Resource Center supports Telehealth 
Resource Centers in every region of the country and has many resources available online - 
https://www.telehealthresourcecenter.org/who-your-trc/. 

 
19. Can we use Facebook portal? It uses Facebook messenger. It can be on the phone, television or 

tablet.   

Yes, according to the OCR waiver announcement above you can use such modalities. 

20. Can I count complete a clinic visit record (CVR) if I give STI results over the phone instead of 
bringing them back into the clinic?   
 
Yes 
 

21. If someone has a telehealth encounter and then picks up a birth control method does that count 
as 2 encounters or 1?  
 
If the telehealth encounter was on a different day or was about something not related to a birth 
control method then it could be 2 encounters. 
 

22. Can we pursue creative solutions that would reduce the number of people that need to be seen 
in clinics such as extending prescriptions for longer periods of time, etc.? 
 
Yes.  You should consider solutions that will work in your community (e.g., extending length of 
prescriptions, providing medication via drive through, mailing medications) and work with your 
project officer and grants management specialist for documentation and approval. 
 

23. If we divert Title X funds or staff to the COVID-19 response, do we need to report this back to 
OPA? If so, how? 
 
Yes, if you divert Title X funds or staff to the COVID-19 response, you must report back to OPA. 
Please report to your PO in your progress report and include how the COVID_19 pandemic has 
impacted grant operations and clientele being served with FP services. 
 

24. What strategies can we use to keep patients safe and not expose them to COVID-19? 
• The most important thing is to ensure the safety of you, your staff and your patients. 
• You should follow all guidance from the CDC and your State Department of Health. 

https://www.cchpca.org/sites/default/files/2020-03/CORONAVIRUS%20TELEHEALTH%20POLICY%20FACT%20SHEET%20MAR%2017%202020%203%20PM.pdf
https://www.cchpca.org/sites/default/files/2020-03/CORONAVIRUS%20TELEHEALTH%20POLICY%20FACT%20SHEET%20MAR%2017%202020%203%20PM.pdf
https://www.cchpca.org/sites/default/files/2019-10/50%20State%20Telehalth%20Laws%20and%20Reibmursement%20Policies%20Report%20Fall%202019%20FINAL.pdf
https://www.cchpca.org/sites/default/files/2019-10/50%20State%20Telehalth%20Laws%20and%20Reibmursement%20Policies%20Report%20Fall%202019%20FINAL.pdf
https://www.cchpca.org/sites/default/files/2019-10/50%20State%20Telehalth%20Laws%20and%20Reibmursement%20Policies%20Report%20Fall%202019%20FINAL.pdf
https://www.telehealthresourcecenter.org/who-your-trc/
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• OPA fully supports you in considering creative solutions that will work in your 
community to ensure that your patients continue to receive family planning services 
(e.g., offering telehealth services, extending length of prescriptions, providing 
medication via drive through, mailing medications). 

• Please work with your project officer and grants management specialist to determine 
steps needed for documentation and approval.   
 

25. If we have clinic closures, what can we do to ensure that clients receive Title X services? 
 

• If feasible, consider telehealth options 
• You can create a list of other Title X clinics that are open and functioning in the 

community and provide the list to clients via phone/voicemail, post on website/clinic 
database, post outside clinic 

• If no Title X clinics are available, consider referring to other family planning clinics 
 

26. What data is absolutely necessary for us to collect as we move to offer clinical services in 
creative ways? 
 
Please try your best to continue to collect data for FPAR.  If there is specific data you are unable 
to collect, let your project officer know the challenges you’re encountering and we will work 
with you.  
 

27. Will there be an extension to the initiation of FPAR 2.0? 
 
At this point, we do not anticipate an extension to the initiation of FPAR 2.0 as a result of COVID-
19, but we continue to assess the situation daily and will inform grantees if anything changes. 
 

28. Will a disclaimer about clinic operations be added to the clinic locator database? 

Yes, a disclaimer has been added to the Title X clinic locator database noting that individuals 
should call the clinic to ensure that it is open. 

29. Since physicians and advanced practice are being redirected to the COVID-19 response, is there 
any flexibility being offered regarding who can provide Title X services? 
 
Yes. In the past, the U.S. Department of Health and Human Services, Office of Population Affairs 
(OPA), has exercised enforcement discretion in appropriate circumstances. Given the 
circumstances surrounding the COVID-19 national public health emergency, temporarily OPA 
does not intend to bring enforcement actions against Title X recipients with respect to the 
requirement that nondirective pregnancy options counseling must be provided by physicians or 
advanced practice providers. See 42 C.F.R. § 59.14(b)(1)(i). Specifically, for 30 days, and limited 
only to areas in which the COVID-19 response has pulled physicians and advanced practice 
providers from such tasks to focus on the COVID-19 response, OPA will not enforce this 
requirement. During this time, non-enforcement will be contingent on appropriate 
documentation of the conditions set forth above.  In addition, OPA intends to fully enforce 
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compliance with all other provisions of the Title X implementing regulations at 42 C.F.R. part 59, 
subpart A, including all other requirements related to nondirective counseling set out in section 
59.14. For documentation purposes, OPA expects that grantees will notify their project officer 
by uploading a document into Grantsolutions that requests a waiver and identifies the 
subrecipients who are requesting to use staff other than physicians or APPs to provide non-
directive pregnancy options counseling. 
 
This non-enforcement policy does not create any right or benefit, substantive or procedural, 
enforceable at law or equity by a party against the United States, its agencies or 
instrumentalities, its officers or employees, or any other person. 
 

30. Would the waiver for nondirective counseling need to be submitted every 30 days?   
 
Yes –please request a renewal through Grantsolutions. 
 

31.  The current situation is affecting client numbers and the possibility of some staff being away 
from work. Can we get approval to allow the staff to complete the Year 2 training prior to the 
start on April 1st while they are teleworking? This would be the best use of their time so they can 
focus on their clients when we get through this pandemic.  
 
If you have staff teleworking with time available, it seems like a really good use of the time to 
get ahead on training requirements. Please discuss with your project officer. 
 

32. Do you have any suggestions on how to secure Personal Protective Equipment (PPE). Our sites 
are running low and everything is back-ordered.   
Please contact your State COVID-19 coordinators in the State Department of Health.  Another 
resource would be the Federal Emergency Management Agency offices in your HHS region.  This 
link provides the contact information for each regional office.  https://www.fema.gov/about-
agency.   
 
 

https://www.fema.gov/about-agency
https://www.fema.gov/about-agency

